Eldoraigne calling

Matisse Vandererven:

Wat mij heel erg is bijgebleven is de safari. Het was mijn eerste keer en ik heb er heel erg van genoten. Unieke ervaring zou ik zeggen, maar het is meer dan dat! 
Dieren zoeken in de prachtige natuur van Zuid-Afrika, je wordt er gewoonweg sprakeloos van!! 
We hebben veel 'wildebees' gezien, maar ook zebra's, giraffen, olifanten, springbokken, andere soorten bokken, nijlpaarden of 'zeekoei', verschillende soorten vogels en zelf een luipaard en leeuw! 

Boodschap aan alle leerlingen die volgend jaar naar het 5e middelbaar gaan: niet twijfelen om naar Zuid-Afrika te gaan, GEWOON DOEN!!! Je zal er de beste tijd van je leven hebben!

---

Jasper Falepin:

Deze foto is genomen op de eerste dag en ik was meteen onder de indruk. De Zuid-Afrikaanse school lijkt meer op een sportcomplex dan op een school zoals wij het kennen. Zo merkten we onmiddelijk dat sport een belangrijk item is binnen het onderwijs in Zuid-Afrika. Op de foto zien we het rugbyveld met de tribune, maar dit is slechts een klein deel van het domein. Er is ondermeer ook een nieuw hockeyterrein en een cricketfaciliteit 

---

Anouk Schouteten:

Wat ik zeker in mijn gedachten houd is het bezoek aan het Lion & Safari park. Daar kregen we de kans om giraffen te voederen en eventjes bij de kleine leeuwen  te vertoeven. We deden ook een tocht tussen zebra's en leeuwen.

Op onze dag vrij werden we uitgenodigd voor een poolparty bij Gaby met een groot deel van de groep. We konden genieten van het Afrikaanse eten en een plons in het zwembad. Het was een zeer leuke dag waaraan ik een rood kleurtje aan over hield.

---

Loïc Carpentier:

De afgelopen week in Zuid-Afrika is al super goed verlopen. We hebben al zeer veel plezier gehad en de groep hangt goed aan elkaar. Toen we gisteren het Apartheidsmuseum bezochten, moest ik wel even slikken. Het was zeer confronterend om te zien hoe de zwarte mensen hier echt als beesten behandeld werden. Bovendien is het nog niet zo lang geleden. Toen ik de mening van de Zuid-Afrikaanse uitwisselingsstudenten vroeg, waren ze ook onder de indruk van wat ze zagen. Gelukkige was er dan Nelson Mandela, die een zeer grote en vooral belangrijke rol speelde in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Daarom was het dan ook een eer om zijn huis te bezoeken en te zien hoe zo’n grote persoon leefde.

---

Robin Vanwonterghem:

We zijn nu al 1 week verder op deze fantastische reis naar Zuid-Afrika. En een van mijn meest unieke momenten was dan toch wel de safari in het nationaal park van Pilanesberg. We deden 2 safari's. De eerste was in de vroege morgen , maar die was niet zo bijzonder. 
Toen deden we een ongelooflijke avond safari. We zagen 4 van de big 5 ( de leeuw, neushoorn, olifant en in het bijzonder een luipaard). Sommige dieren zagen we van zo dicht. We konden zelfs een neushoorn de straat zien oversteken of een olifant op de straat zien lopen. Niet alleen de dieren waren speciaal ook het natuurgebied was werkelijk wonderbaarlijk.

---

Ruben Verbanck:

Het leukste van uitstappen die we gedaan hebben in de week dat we hier zijn, is waarschijnlijk wel Pilanesberg Nationaal Park. Het is een prachtig safaripark rond een uitgedoofde vulkaankrater, met een prachtige natuur en heel veel dieren. In totaal zaten we daar twee dagen en een half. We zijn op twee 'game drives' geweest van telkens drie uren en hebben echt heel veel mooie dieren kunnen spotten: giraffen, zebra's, springbokken, wildebeesten, uilen en zelfs 4 dieren van de bekende Big Five: olifanten, neushoorns, een leeuwin en een jachtluipaard. Enkel de buffel ontbrak nog op onze checklist. Wanneer we niet op game drive waren, konden we in onze resortjes verblijven en zelfs gebruikmaken van een groot zwembad, waar iedereen dan ook voor het grootste deel van de tijd zat. Het eten was er misschien niet altijd even goed, maar dat was natuurlijk niet datgene waarvoor we naar Pilanesberg waren gekomen!

---

Axelle Vergote:

Zuid-Afrika, al van een ding was ik zeker voor ik vertrok en het is mij tijdens deze reis al veel duidelijk geworden : dit is een kans die ik nooit meer zal krijgen! De gastvrijheid is hier fantastisch, ik heb een warm gezin dat zo veel voor mij doet! Geen woorden genoeg op hen te bedanken. Ik denk dan ook met veel plezier terug aan mijn weekend bij het gastgezin. We hebben samen een wildpark bezocht en daarna een typisch Afrikaanse spa ! Twee ervaringen van de zovele die ik nooit zal vergeten! Daarnaast zijn de door school voorbereide activiteiten ook top! Vooral het huis van Nelson Mandela en dan ook het apartheidsmuseum hebben sterke impact gehad! Ook op wandeling in soweto kwamen we straatartisten tegen die ons hart verwarmenden met zang en dans! Nu pas versta ik waarom mensen zeggen: 'Ik ben mijn hart verloren in Afrika!' 

---

Jeroen Opsomer:

Onze trip naar Zuid-Afrika is tot op dit moment één groot avontuur. Voor mij persoonlijk is het van de ene cultuurshock naar de andere, absoluut fantastisch! We hebben veel interessante dingen gedaan, maar wat mij bij blijft, is het netbal-tornooi op zondag. De sfeer, de belevenis en de passie bij alle kinderen, enkel meisjes, had ik nog niet gezien in België. De sportiviteit, zowel tegenover elkaar als tegenover de scheidsrechter, zie je niet veel bij ons. Sport is erg belangrijk bij de Zuid-Afrikaanse jeugd en op school, en dat is iets waar ik toch jaloers op ben. De Zuid-Afrikaanse belevenis van jeugdsport is iets wat mij zeker zal bijblijven!

 

---


Benice Petré:

Uit de vele ervaringen die mij allemaal zullen bijblijven steken er toch 2 bovenuit: het "lion and safari park" en het apartheidsmuseum. 

In het park kregen we niet alleen de kans om leeuwen, giraffen, zebra's en nog veel andere dieren van dichtbij te spotten, maar ook kregen we de gelegenheid om 3 jonge leeuwtjes voor een paar minuutjes te aaien. Dit laatste zal mij uiteraard het meest  bijblijven.

Een minder leuke ervaring was het bezoek aan het apartheidsmuseum. Hoewel we de kans niet kregen om het museum grondig te bezoeken en er eerder gewoon zijn doorgewandeld, kregen we toch een indruk over de sombere sfeer die er heerste. De gang met de stroppen zal ik dan ook nooit vergeten.

---

Lies Beyens:

Een van de plekken die me het meest nablijven is het Apartheidsmuseum en het huis van Mandela. Het was zo interessant om meer te weten te komen over de historie van Zuid-Afrika en ik vond het museum zeer leuk opgesteld. Wanneer je binnenkomt kun je kiezen door welke deur je gaat, die van de blanken of die van de niet-blanken. Wat mij opviel is dat bijna al de zwarten die er waren door die van de blanken gingen en ook bijna alle blanken door de deur van de niet-blanken gingen. Het museum is verdeeld in verschillende delen. Ik ben door het deel gegaan over de geschiedenis van de Apartheid. Het viel mij op dar veel "mooie" foto's en veel videomateriaal was, wat het wel leuker maakte. Ik vond het cool dat je zelf in een nagemaakte cel kon gaan van hoe het vroeger was en ook in een oude politiewagen kon je kruipen, wat het wat interactiever maken. Hetgeen dat me het meest is bijgebleven, is toch wel de kamer met alle knopen aan het plafond, ter herinnering aan overledenen. Je zag telkens de datum en de reden waaraan de mensen gestorven waren. Er zaten mensen bij van 16 jaar en de meest voorkomende officiële dood was zelfmoord, maar volgens mij waren veel daarvaan moorden. Ik vond het museum heel interessant, maar alleen jammer dat we zo kort konden blijven want dan konden we alles nog in detail gezien hebben.

---

Margot Vandorpe:

Wat mij vooral opvalt in Zuid-Afrika naast de mooie natuur en omgeving is dat er nog steeds een heel groot verschil is tussen blanke en zwarte mensen. Als je door Zuid-Afrika rijdt zie je alleen zwarte mensen te voet langs de straat lopen, alle blanke mensen zitten in de auto en vinden dit alles precies normaal. Dit is de gewone gang van leven hier. Er worden eigenlijk geen kansen gegeven aan de zwarten om ook een carriere te kunnen maken. Ik zou hier nooit in een estate kunnen leven en alles hebben wat je wil terwijl er buiten op straat mensen sterven van de honger.

 

---

 

Julie:

 

Op donderdag 7 april hadden we een vrije dag met ons gastgezin. We mochten uitslapen na de intensieve, maar fantastische 1ste week.  Na een goede nachtrust zij we vertrokken naar het ‘Rhino and Lion Nature Reserve’. Eerst zijn we naar de dierencrèche gegaan. Daar hebben we met een cheeta en kleine witte tijgertjes gespeeld. Daarna hebben we onze buikjes rond gegeten met een traditionele Zuid-Afrikaanse picknick. Toen was het tijd voor de ‘Game Drive’ (safaritoer) die we gereserveerd hadden. We kregen een buffel, witte en bruine leeuwen, wilde honden, zebra’s en nog zoveel meer te zien.

Na deze unieke ervaring, keerden we huiswaarts en gingen naar het feestje van Matisse, ter gelegenheid van zijn verjaardag. We hebben er met bijna de hele groep een ‘braai’ (Afrikaans voor barbecue) gehouden. Voordat we naar bed gingen, hebben we nog snel onze bagage klaargemaakt, want de dag erna moesten we vroeg opstaan om onze vlucht te halen voor een 4-daagse naar Kaapstad.

Woorden kunnen niet beschrijven hoe fantastisch deze ervaring is. Je moet het met je eigen ogen zien en de sfeer kunnen voelen. Het is een levenservaring die ik nooit zal vergeten en het heeft me geprikkeld om nog meer van de wereld te ontdekken.

 

---

 

Arnaud:

 

Op maandag 3 april hadden we een druk programma: Magaliesberg en Pilanesberg. We hebben met de volledige groep afgesproken rond 8u30 aan de bus, dus moesten we om 7 uur opstaan om nog een ontbijt te nemen bij het gastgezin. De busrit die een uurtje duurde, bracht ons naar het (55.000 hectare grote) domein Magaliesberg waar we een leuke activiteit voor de boeg hadden: de 'ziplines'. Het is een parcours op ±30 meter boven een vallei, dat we via verschillende 'deadrides' of kabelbaantjes aflegden. Ik heb een groot deel gefilmd met mijn camera en een aantal screenshots in bijlage gezet. Na het terugkeren naar het 'basecamp' konden we er een hamburger eten. Vanuit Magaliesberg reden we door naar Pilanesberg, een nationaal park / natuurreservaat in de provincie Noordwest. Eens aangekomen werden de chalets verdeeld zodat we er met 4-5 in een huisje sliepen. Nadat alles dan uitgepakt was konden we de rest van de dag vrij doorbrengen in het afgesloten Bakgatla Resort van Pilanesberg. We hebben er gezwommen, een kaartje gelegd, bijgepraat, de Zuid-Afrikanen wat beter leren kennen, kortom ons geamuseerd. Conclusie: we hadden opnieuw een fenomenale, gevarieerde dag in Zuid-Afrika die ons nog lang zal bijblijven.

Dagboek Southdowns

Donderdag 06/04

We werden om 13u verwacht aan het station van Waregem. Daar begon ons avontuur meteen toen we al de (zware) valiezen op de trein moesten krijgen. Aangekomen in Zaventem, namen we deze groepsfoto. Na het inchecken van onze bagage, namen we het vliegtuig richting Amsterdam. Vanuit Amsterdam moesten we dan naar Nairobi en uiteindelijk naar Johannesburg. Bij het boarden van onze tweede vlucht hadden we meteen onze map vol papieren nodig om op het vliegtuig te geraken. Het was een gedoe met al die documenten. De vluchten zelf waren vermoeiend en niet iedereen kon slapen, maar alles verliep goed. 


Vrijdag 07/04

We kwamen rond 11u toe in Johannesbrug en zochten daar onze bagage. We vonden alle valiezen, behalve deze van Achilles... We hopen dat we deze zo snel mogelijk terugkrijgen. We kregen een warm onthaal door onze uitwisselingsstudenten en werden met busjes naar de South-Downs school gebracht. Daar kregen we terug een warm onthaal door de school zelf. De ouders van de studenten hadden voor ons allemaal lokale snacks klaargemaakt. Het waren allemaal verschillende specialiteiten van de Zuid-Afrika (waaronder klaargemaakte wormen). We werden rondgeleid in de school en daarna gingen we allemaal naar ons gastgezin. 


Zaterdag 08/04

De eerste nacht in het gastgezin zit er op. Iedereen is al vroeg wakker, want de Zuid-Afrikanen moeten wedstrijden spelen tegen Cornwall Hill. We hebben netbal, hockey en rugby gezien. Tijdens de hockeymatch kreeg Achilles te horen dat ze zijn valies gevonden hadden, wat een opluchting... Om 12u30 was de belangrijkste wedstrijd: de eerste ploeg van Southdowns College tegen de eerste ploeg van Cornwall Hill. Er waren veel toeschouwers en ze moedigden de rugbyspelers sterk aan met liedjes en kreten. Daardoor wonnen ze met 7-35! Later in de avond zijn we met de meeste uitwisselingsstudenten naar monte casino gegaan. We zijn gaan lasergamen, we hebben  gebowld en de avond hebben we afgesloten met een gezellig etentje in John Dory's.

Zondag 09/04

Vandaag hebben we kunnen uitslapen en gezellig kunnen ontbijten met heel het gezin. Het was een perfecte dag om iedereen beter te leren kennen. Iedereen heeft verschillende activiteiten gedaan zoals; Sun City, game drive, the movies, lion park... na de activiteiten was het tijd voor een gezellige braai. We hebben elkaar beter leren kennen en ook de Zuid-Afrikaanse gewoontes aanvaard. Het weekend met het gastgezin was een uitdaging, omdat je nog niemand kent, maar een mooie ervaring. Ik zou het niet anders gewild hebben. Na dit weekend vol met activiteiten en ervaringen zouden we niet meer willen terugkeren naar België. 

Created by Pixular