Secundair onderwijs

In het eerste jaar bestaat er geen onderwijsvorm. Pas vanaf het 2de jaar maken we een echt onderscheid tussen Latjnse, modene en handelshumaniora. Gemakshalve maken wij in onze scholengemeenschap toch een onderscheid vanaf het 1ste jaar door de invulling van het complementaire gedeelte leggen wij verschillende accenten): Latijnse, moderne en handelshumaniora. Latijn wordt in het 2de jaar opgesplitst in Grieks-Latijn en Latijn.

Vanaf de 2de graad zijn er verschillende studierichtingen. De benaming ervan duidt de aard van de opleiding aan en geeft aan welke vakken de hoofdmoot uitmaken. De klemtonen vormen het onderscheid tussen de verschillende studierichtingen.

In de 3de graad zijn er heel wat keuzemogelijkheden. De meeste zijn een logisch vervolg op de richtingen van de 2de graad. Een paar richtingen verdienen toch een woordje meer uitleg omdat ze vrij uniek zijn. 

Economie-wetenschappen 

De logische vooropleiding is in de 2de graad de richting economie of wetenschappen. Andere vooropleidingen zijn mogelijk, maar bekijken we best individueel. De studierichting is vrij uniek omdat zij 2 componenten combineert die meestal gescheiden zijn: economie en wetenschappen. Deze geven meteen de klemtoon aan van de studierichting. Deze combinatie waarborgt zeer ruime keuzemogelijkheden in het hoger onderwijs. Er zijn eigenlijk weinig beperkingen. Je kan een studierichting kiezen in het academisch onderwijs (bv. economie, TEW, medische, paramedische wetenschappen enz.). Natuurlijk zijn vele richtingen in het hoger professioneel onderwijs (handelswetenschappen, bedrijfskunde, gezondheidszorg enz.) mogelijk.

Grieks-wetenschappen-wiskunde 

De enige logische vooropleiding in de 2de graad is Grieks met 5 uur wiskunde. Deze brede opleiding combineert alle vakken van wiskunde-wetenschappen met als extraatje Grieks. Dit is een sterke richting die de talige component combineert met de sterk abstract-wiskundige en de wetenschappelijke vakken. Een prima opleiding voor al wie in het hoger onderwijs alle richtingen wil open houden, van burgerlijk ingenieur, handelsingenieur over geneeskunde of tandarts naar de meer cultureel-menswetenschappelijke richtingen. Een aanrader voor sterke leerlingen die geboeid zijn door wetenschappen en cultuur.

Boekhouden-informatica 

Naast de praktische kant van een onderneming (boekhouding, fiscaliteit, investeren) ontdek je ook hoe men economische processen kan automatiseren met behulp van software. Je leert programmeren en resultaatgericht werken. Je maakt een dynamische website. Leerlingen die voor deze richting kiezen willen graag een studierichting waar theorie en praktijk elkaar aanvullen. 

In het hoger onderwijs kan je kiezen voor bv. handelswetenschappen of een professionele bachelor bedrijfsmanagement of toegepaste informatica. Maar ook een heel pallet andere opleidingen zoals multimedia, leraar lager onderwijs of secundair onderwijs behoren tot je mogelijkheden. Verder verkennen!

Created by Pixular