Proefwerken straks? Veel succes!!

03/12/2021

Binnenkort gaan de kerstproefwerken van start. Een vermoeiende en best wel spannende periode, zeker voor onze eerstejaars. Zij maken hun allereerste proefwerken in het secundair onderwijs. De peters en meters van de verschillende klassen gingen de leerlingen aanmoedigen.

Elke klas in het eerste jaar heeft peters of meters die onze nieuwe leerlingen op sleeptouw nemen en bijstaan met raad en daad. Net voor ze aan de kerstproefwerken beginnen, krijgen onze eerstejaars dan ook heel concrete tips van hun peters en meters om de proefwerkenperiode met succes door te komen. We lijsten nog eens enkele van de belangrijkste tips op:

 

Maak een studieplanning

 

Een eerste tip is om een goede studieplanning te maken. Dat zorgt ervoor dat je op regelmatig studeert en dat je niet alles op het laatste moment gaat doen. Daarnaast heb je nu ook een concreet plan en weet je wat je te doen staat.

 

Herhalen, herhalen en nog eens herhalen

 

Het is wetenschappelijk aangetoond dat wanneer je voor de eerste keer iets leert, je meer gaat onthouden als je dit nog eens herhaalt de volgende dag.

 

Connecties maken en de structuur zien

 

Probeer connecties te maken in je leerstof en zie de structuur, dit is een zeer belangrijke tip! Het zal ervoor zorgen dat je de leerstof goed begrijpt en beter kan onthouden. Probeer dus niet enkel de inhoud puur uit het hoofd te leren, maar ook echt te begrijpen.

 

Afwisseling

 

Nog een tip is om niet de hele avond hetzelfde onderwerp te studeren, zorg voor wat afwisseling. Probeer wel te zorgen dat de onderwerpen een beetje samenhangen. Afwisseling verbetert de concentratie.

 

Wat als je iets niet begrijpt?

 

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je iets echt niet begrijpt. Neem actie als dit voorvalt en blijf er niet naar staren. Je kan hulp vragen aan je leerkracht of medeleerlingen.

 

Neem voldoende ontspanning

 

Neem soms eens rond de 5 tot 10 minuten pauze om je hoofd leeg te maken. Je moet hier niet echt een tijd op plakken, je zal zelf wel voelen wanneer je concentratie weg is. Dit varieert ook bij iedereen.

 

Zorg voor voldoende slaap

 

Zorgen voor voldoende slaap is misschien wel één van de belangrijkste tips. Het is wetenschappelijk aangetoond dat voldoende slaap zorgt voor meer concentratie, een beter geheugen, beter omgaan met stress en dat je in het algemeen sneller zal leren.

Andere activiteiten

FOTOVERSLAG 1 september

Schooljaar '21-'22, u was fantastisch!

Meer activiteiten

Er gebeurt nogal wat op onze school: sport, cultuur, ontspanning, internationale uitwisselingen en excursies, … voor, tijdens en na de lessen. Bekijk hier de foto’s van de meest recente activiteiten.
Toon alle activiteiten

aa