Wijze kids met Whizzkids

25/06/2024

Whizzkids? Dat is inzetten op het verwerven van digitale basisvaardigheden. Samenwerken, leren van elkaar en jongeren laten opgroeien tot digitaal sterke, kritische burgers, dat is het doel van deze online ICT-wedstrijden.

Vanaf dit schooljaar bood Whizzkids voor het eerst online wedstrijden aan voor het secundair onderwijs. Campus College sprong mee op deze digitale kar. Alle eerstejaars en ook de tweedejaars van de B-stroom namen deel en gedurende 4 lesuren werkten de leerlingen in verschillende groepjes de vragen uit.

 

De reeks bevatte 20 zoekopdrachten over educatieve sites en ICT- en mediatoepassingen met differentiatie in vragen (groene-oranje-rode vragen). Zo goed als al onze klassen waren geslaagd en behaalden meer dan 150 op 200. Tien klassen van over heel Vlaanderen werden door loting door de organisatie aangeduid om deel te nemen aan de finale in Walibi. Proficiat aan klas 1L4 die naar de finale mocht. Zij doorstonden de proeven met glans en eindigden op de eerste plaats!

 

Enkele reacties

Voor Whizzkids moesten we een vragenreeks oplossen die je op internet moest opzoeken. Wij deden dit tijdens de lessen L&L en M&S. De klassen die meer dan 75% hadden, staken ze in een rad en dan kon jouw klas geloot worden om naar de finale in Walibi te gaan.

Ilya De Ruyck, 1L4

 

De Whizzkids-wedstrijd kende ik al van in het lager, maar nu vond ik het leuker. Mijn groep werkte super goed samen. Ik ben blij dat we dit gedaan hebben.

Lars Ameye, 1W5

 

We hadden een heel toffe ervaring in het park zelf. In de voormiddag moesten we op attracties voor kleine kinderen om de papiertjes met kleuren te zoeken. Daarmee moesten we een kleurenbox openen. Daarna waren we een behoorlijke tijd vrij in het park in groepjes. Uiteindelijk rond 15.00h moesten we naar het Tiki Waka theater voor de prijsuitreiking… waar we gewonnen zijn!! Na de prijsuitreiking mochten we nog even vrij in het park en dan verzamelden we aan de ingang en keerden we terug naar huis.

Nio Adam, 1L4

 

De ervaring in Walibi was zeer leuk! Eerst moesten we op attracties gaan om woorden te vinden voor een kleurencode die je tegen een bepaalde tijd moest ingeven. Toen we de opdracht te horen kregen, dachten we dat het heel moeilijk ging zijn, omdat de kaartjes zo klein waren. In werkelijkheid waren de kaarten eigenlijk nog redelijk groot. Daarna mochten we voor een behoorlijk lange periode vrij in het park rondlopen en attracties doen, want alle attracties waren open, wat zeer leuk was!! Vervolgens was de prijsuitreiking in het Tiki Waka theater. Uiteindelijk mochten we nog een anderhalf uur vrij in het park op attracties en daarna kregen we onze goodiebag. Het was een zeer leuke ervaring!

Julien Vandendorpe en César D’Haene, 1L4 

aa