Goed gestemd?!

27/03/2024

In juni en oktober trekken we opnieuw naar de stembus, voor verkiezingen op alle bestuursniveaus. Voor veel van onze leerlingen uit het zesde jaar is het de eerste keer dat ze hun stem uitbrengen. Voor welke partijen kunnen ze kiezen en waar staan die partijen voor? Om hen daarbij te helpen hebben de leerkrachten geschiedenis een politiek debat georganiseerd, met vertegenwoordigers van alle partijen.

Het werd een bij momenten geanimeerd debat met politici die hun heel uiteenlopende standpunten luid en duidelijk hebben toegelicht. Ze gingen in debat over heel uiteenlopende thema's zoals migratie, staatsschuld en betaalbaar en kwalitatief hoger onderwijs. Ook leerlingen kregen daarbij de kans om de vertegenwoordigers van de verschillende partijen om uitleg te vragen over hun standpunten rond die thema's.

 

We vinden het belangrijk als school om de leerlingen die straks gaan stemmen wegwijs te maken. Uit een bevraging bij de laatstejaars blijkt namelijk dat één leerling op drie nog niet weet op welke partij hij of zij gaat stemmen op 9 juni, of toch nog twijfelt aan de keuze. Hopelijk kon het debat wat helderheid scheppen ...

aa