Europa in Waregem

18/02/2020

There is no Planet B. Dat bleek de voorije weken al met alle stormen en subtropische temperaturen. Gelukkig laten delegaties uit Schotland, Hongarije, Estland en Duitsland deze week hun licht schijnen over deze moeilijke materie samen met hun Belgische hosts op het college.

Maandag 18/02

De kennismakingsdag. In de voormiddag leerden de verschillende betrokken delegaties elkaar kennen. Ze deden dat met PowerPoints over hun scholen, de regio en het land waar ze wonen en ze trokken ook op verkenning door onze school en Waregem. In de namiddag stond de eerste ronde van het projectwerk op het programma, waar de leerlingen in gemengde internationale groepen sites opzetten die fashion- en lifestyle-advies geven, maar dan op een duurzame en ecologisch verantwoorde wijze. En 's avonds? Wel, onder het motto 'alle liefde gaat door de maag' bereidden ze voor elkaar verschillende nationale en lokale specialiteiten die dan op een grote internationale food court werden aangeboden. 

 

Dinsdag 19/02

Vandaag stond er eerst projectwerk op het programma. We bouwden verder aan onze sites en we kregen te horen dat we die op vrijdag moesten voorstellen aan iedereen uit school die een kijkje wou komen nemen. Na de middag stond Brugge op het programma. Goed weer, een stadszoektocht en een mooie prijs voor wie probeerde snel en efficiënt te zijn. We moesten de leerkrachten vinden en intussen allerlei opdrachten. oplossen die ons Brugge lieten verkennen. 

 

Woensdag 20/02

 

Na het projectwerk van deze ochtend kregen we de kans om in de praktijk te zien wat we op onze sites proberen te tonen: we gingen op bezoek in de Wereldwinkel van Waregem, waar we vooral rond ecologie en duurzaamheid in fair trade uitleg kregen. Daarna bezochten we Werkplus, waar er gefocust werd op dezeelfde thema's, maart dan rond fietseninitiatief Veloods en de Strijkwinkel. We sloten af in schoonhjeid met Jaenette, een mevrouw van 81 die in 't Kelderke uitlegde hoe ze al jaren probeert om de armoede in Waregem te bestrijden. Ze rijdt wekelijk rond met voedselboxen om aan arme gezinnen uit te delen. Jeanette kon sommigen onder ons tot tranen toe bewegen met de verhalen die ze vertelde. We sloten de dag in schoonheid af met een gezamenlijk etentje in De Treffer.

 

Donderdag 20/02

'The same procedure as yesterday': in de voormiddag werkten we verder aan de sites, in de namiddag gingen we op uitstap naar Gent. De restauratie van het Lam Gods was wereldnieuws, dus we konden niet anders dan dat allemaal even gaan bekijken. We verkenden Gent per delegatie, maar helaas gooide de regen wat roet in het eten voor de stadswandeling. 

 

Vrijdag 21/02

D-day! We presenteerden onze websites rond de topcis van ecologie en duurzaamheid voor de verschillende delegaties en de aanwezige gasten uit de school. Daarna stond Kortrijk op het menu: museum 1302, een stadswandeling. Een mooie en zonnige afsluiter van de week. De links naar de sites vind je trouwens hier: groep 1, groep 2, groep 3, groep 4, groep 5, groep 6, groep 7

Andere activiteiten

Hartslag - Pasen 2024

Welkom in de Sint-Paulusschool!

Meer activiteiten

Er gebeurt nogal wat op onze school: sport, cultuur, ontspanning, internationale uitwisselingen en excursies, … voor, tijdens en na de lessen. Bekijk hier de foto’s van de meest recente activiteiten.
Toon alle activiteiten

aa