Internationalisering

Eén van de sterke troeven van ons college zijn de vele uitwisselingsprojecten waarin we al 30 jaar veel tijd en energie steken. We wisselen uit met 13 scholen in 12 Europese landen onder de Erasmus+-vlag en we hebben daarnaast projecten lopen met Zuid-Afrika en Cambodja. Dat laatste project trekt volop de kaart van de ontwikkelingssamenwerking.

 

uitwisseling met Ijsland from H.-Hartcollege Waregem on Vimeo.


We geven aan ons opvoedingsproject heel bewust een Europese dimensie. Meestal betreft het een uitwisseling op basis van wederkerigheid: uw zoon of dochter gaat voor minimum een week naar bv. IJsland, Schotland, Hongarije, Finland, Polen, Groot-Brittannië, Duitsland, Noorwegen of Estland. In de loop van het jaar komen dan buitenlandse gasten bij ons thuis op bezoek. Wij kaderen de uitwisselingen binnen de Erasmus+-projecten. Het zijn m.a.w. geen vrijblijvende toeristische uitstappen, maar Europees georiënteerde en gekaderde projecten die leerlingen iets bijbrengen rond hun Europees burgerschap.

 

Citizen 2.0

Het Erasmus+-project Citizen 2.0 loopt in samenwerking met Schelklingen (Duitsland), Thornhill (Schotland), Tartu (Estland) en Boedapest (Hongarije). Gedurende twee schooljaren proberen we de betrokken leerlingen bewust te maken van hun Europees burgerschap. We onderzoeken in elk van de betrokken landen hoe de verschillende bevolkingsgroepen er samenleven en hoe er met etnische minderheden of met verschillende bevolkingslagen wordt omgesprongen. In een eerste fase onderzoeken we ook hoe de scholen, instellingen en bedrijven in elk van de betrokken gebieden daarin kunnen ondersteunen en we streven zo naar een verbetering van de levenskwaliteit en algemene 'happiness' van alle betrokken partijen. De volgende fase houdt in dat we concrete workshops gaan samenstellen waar wij en de betrokken personen mee aan de slag kunnen. Meer info op urspring4erasmus.eu, we werden ook opgepikt door de Warmste Week via ons Nationaal Agentschap Epos. Je kan het interview met de coördinator Emmanuel Vercruysse hier lezen. 

 

 

IT's the Future

Dit digitale Erasmus+-project richt zich op de educatieve waarde van apps en games. In Reykjavik (IJsland), Pamplona (Spanje), Bushey (UK) en Sykkylven (Noorwegen) gaan we aan de slag in samenwerking met onze externe partners om te testen hoe de digitale klas en leeromgeving van de toekomst er moet uitzien. Barco en Televic ondersteunen ons qua hardware en de KULAK helpt ons in het onderzoeksproject Lecture+, waarbij we ook onze collaborative classroom ter beschikking stellen. Je kan het project volgen op erasmuscrossroad.classy.be

 

 

Identity Democracy

Het Erasmus+-project Identify Democracy startte in 2019 met 24 toenmalige vierdes en met partnerscholen uit Oostenrijk en Barcelona. Kort daarna kwam COVID-19 en na een jaartje uitstel, loopt het project dit schooljaar verder met bezoeken aan Barcelona en Wenen. Ook in alle lockdowns waren er contacten met internationale ZOOM-sessies over het alledaags leven en “A European Perspective on the US Elections”, waar de thema’s (politie)geweld, gezondheidszorg en de invloed van de media centraal stonden. 

 

 

Erasmus Accreditatie

Daarnaast wisselen we nog uit met Vaassa (Finland) en Istanboel (Turkije) ook. We werken samen met deze landen om binnenkort ook via een Erasmus Accreditatie onze projecten nog meer te kunnen verankeren in het schoolbeleid en in het internationaliseringsplan. Op deze manier worden meer leerlingen en leerkrachten betrokken in het Europees verhaal en netwerk, ook als ze niet meteen zelf naar het buitenland willen. 

 

 

Inleefreis

Aan de zesdejaars bieden we een ontwikkelingsproject met Cambodja aan. Leerlingen geven daar ICT-lessen aan de jonge mensen en ze leren het leven ter plaatse kennen. Verder maken ze een rondrit door een voor hen heel andere bestemming.