Internationalisering

Eén van de sterke troeven van ons college zijn de vele uitwisselingsprojecten waarin we al meer dan 25 jaar veel tijd en energie steken. We wisselen uit met 13 scholen in 12 Europese landen onder de Erasmus+-vlag en we hebben daarnaast projecten lopen met Zuid-Afrika en Cambodja. Dat laatste project trekt volop de kaart van de ontwikkelingssamenwerking.

 

uitwisseling met Ijsland from H.-Hartcollege Waregem on Vimeo.


We geven aan ons opvoedingsproject heel bewust een Europese dimensie. Meestal betreft het een uitwisseling op basis van wederkerigheid: uw zoon of dochter gaat voor minimum een week naar bv. IJsland, Schotland, Hongarije, Finland, Polen, Groot-Brittannië, Duitsland, Noorwegen of Estland. In de loop van het jaar komen dan buitenlandse gasten bij ons thuis op bezoek. Wij kaderen de uitwisselingen binnen de Erasmus+-projecten. Het zijn m.a.w. geen vrijblijvende toeristische uitstappen, maar Europees georiënteerde en gekaderde projecten die leerlingen iets bijbrengen rond hun Europees burgerschap.

 

InterAct for Inclusion

‘InterAct for Inclusion’ is een Erasmus+-project (KA1) over persoonlijke ontwikkeling, sociale inclusie en actief burgerschap. In januari 2019 vertrekken 7 leerlingen uit Waregem naar Valetta (Malta) om een week lang samen met 7 Finnen, 7 Maltezen en 7 Duitsers via sport en spel ter ervaren hoe verdraagzaamheid, diversiteit en inclusie centrale waarden zijn in een Europese samenleving. In maart 2019 komen nog eens 28 leerlingen (4 x 7) samen in Heidelberg om dit project verder af te werken.

 

What is your ID?

‘What is your ID?’ is een Erasmus+-project waaraan Vasa (Finland), Dagauvpils (Letland), Constancia (Portugal) en Waregem (Belgium) samenwerken.  Het is een project dat twee schooljaren duurt en focust op ‘identiteit’.  Om te beginnen zoeken we wat het betekent om ‘man’, ‘vrouw’, Vlaming, Belg, Europeaan … te zijn.   Daarna exploreren we vooral hoe we onze digital identiteit uitbouwen en beschermen.  We onderzoeken welke uitdagingen en gevaren ons wachten op de oceaan van het internet. Meer info kan je vinden op de projectsite https://whatsyourid.weebly.com/.

 

No Planet B

Het Erasmus+-project No Planet B loopt in samenwerking met Schelklingen (Duitsland), Thornhill (Schotland), Tartu (Estland) en Boedapest (Hongarije). Gedurende twee schooljaren proberen we de betrokken leerlingen bewust te maken van hun ecologische voetafdruk en hen ook concrete stappen ter verbetering aan te reiken. We onderzoeken ook hoe de scholen, instellingen en bedrijven in elk van de betrokken gebieden daarin kunnen ondersteunen en we streven zo naar een verbetering van de levenskwaliteit en algemene 'happiness' van alle betrokken partijen. Meer info op urspring4erasmus.eu.

 

 

IT's the Future

Dit digitale Erasmus+-project richt zich op de educatieve waarde van apps en games. In Reykjavik (IJsland), Pamplona (Spanje), Bushey (UK) en Sykkylven (Noorwegen) gaan we aan de slag in samenwerking met onze externe partners om te testen hoe de digitale klas en leeromgeving van de toekomst er moet uitzien. Barco en Televic ondersteunen ons qua hardware en de KULAK helpt ons in het onderzoeksproject Lecture+, waarbij we ook onze collaborative classroom ter beschikking stellen. Je kan het project volgen op erasmuscrossroad.classy.be

 

 

De vijfdejaars krijgen de mogelijkheid tot een magische uitwisseling met Zuid-Afrika. Een culturele ervaring waarin we twee weken ter plaatse via projectwerk en uitstappen de verschillen en gelijkenissen gaan bestuderen. Daarna nemen we onze Zuid-Afrikaanse gasten mee op een culturele trip doorheen Europa: Parijs, Amsterdam en vele uitstappen in België. Nieuw dit schooljaar is ook de inleefreis naar Zuid-Afrika, waarbij de nadruk ligt op het humanitaire: onze leerlingen geven twee weken ter plaatse les en ze dompelen zich onder in de plaatselijke gebruiken en cultuur. 

 

 

Aan de zesdejaars bieden we ook een ontwikkelingsproject met Cambodja aan. Leerlingen geven daar ICT-lessen aan de jonge mensen en ze leren het leven ter plaatse kennen. Verder maken ze een rondrit door een voor hen heel andere bestemming.

 

BESTEMMING KLAS UIT THUIS
Reykjavik . IJsland 6WW-6HA 27/sept - 4/okt 2019 7/14 mrt 2020
Sykkylven . Noorwegen 6WE-6WWI-6TE-6EE 20/27 mrt 2020 7/14 mrt 2020
Tartu . Estland 6EC 28 sept/5 okt 2019 15/22 mrt 2020
Vasa . Finland 6LT-6GL 20/24 jan 2020 21/25 okt 2019
Schelklingen . Duitsland 6BI 6/11 okt 2019 15/22 feb 2020
Boedapest . Hongarije 6LE 13/19 okt 2019 15/22 feb 2020
Istanboel . Turkije 6EA-6EB 20/24 apr 2020 21/25 okt 2019
Dumfries . Schotland 6H-6IN-6ST 3/10 nov 2019 15/22 mrt 2020